www.kunstnel.nl

Internetexpositie van het werk van Nel Egberts

streepstreepstreepstreep

ACHTERGRONDINFORMATIE

Nel Egberts heeft haar leven vol overgave aan haar kunst gewijd. Ze was afgestudeerd aan Academie Minerva in Groningen, richting autonome kunst. Haar omvangrijk oeuvre omvat aquarellen - tekeningen - acrylschilderijen op doek - acrylschilderingen op papier - viltstiftwerken - borduurcomposities - geborduurde sieraden - breisels.

Ze werkte volstrekt autonoom, anoniem en in stilte. Veel werken zijn niet gesigneerd: het ging haar om het werk, niet om de maker.

Inspiratie
Zoals voor vele kunstenaars was ook voor haar de natuur een grote bron van inspiratie. Dikwijls maakte ze lange wandelingen in haar geliefde Noord Drente; Haar natuurobservaties gaf ze vorm in haar werk, soms op een realistische manier maar ook vertaald in structuren en patronen. Bloemen, landschappen en luchten komen in vele werken voor.
Ook verdiepte ze zich grondig in kleurentheorieën en in studies naar de verhouding tussen ruimtelijke vormen en wiskundige wetten. Ze bestudeerde o.a. systemen die ruimtelijke harmonie bewerkstelligen zoals de gulden snede. Haar studies naar wiskundige figuren vormen de basis van veel van haar abstracte werk.
Kunstenaars die zij bewonderde waren o.a. Schoonhoven, Mondriaan, Esscher en Dürer.

Ontwikkeling en kenmerken
Een deel van haar werk wordt gekenmerkt door de lineaire structuur. Ze varieert met de breedte van de lijn of het tussengebied. Horizontalen en verticalen worden soms onderbroken door diagonalen of zigzaglijnen. Ook de meander, een eeuwig doorlopende lijn, speelt een rol. In haar schilderwerk ontstaan rasters door verbindingen tussen onder- en bovenlaag.
De lijnen verschuiven, maken een geringe verandering door, buigen af, vervlechten zich met andere. Dat is zichtbaar in het werk met verstrengelingen en labyrintische knopenpatronen. De door de wiskunde beïnvloede vormen nemen een steeds grotere plaats in haar werk in. Na zorgvuldige berekeningen worden werken gemaakt met cirkel, trapezium, kubus en alle mogelijke hoekvormen zoals de negenhoek. Vaak worden deze vormen gecombineerd met kleurverschuivingen.

Thema’s en betekenis
Kenmerkend voor al haar werk is de subtiele beweging: beweging door een veranderende lijn, een diagonaal, verstrengeling, een labyrint, een spiraal of knopenpatroon. Beweging en verandering zijn dan ook als een thema in haar werk te beschouwen. Het ultieme doel was de gulden middenweg: de harmonie, het evenwicht. Haar werk vertoont een sterk meditatief karakter.